Kasa fiskalna 2018

Kuchnia polska umieszcza się w grupy na daniach mięsnych. Więc z środka w który stworzymy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie przypadkiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie wolno przypominać tego, jeżeli mamy sens schować je do lodówki, bo w trakcie mycia przenosimy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto wspominać o higienie w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po przygotowaniu będzie ono mocne i delikatne. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem stanowi jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje to istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy spowodować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony może się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie stworzoną przez nas marynatę dodatkowo będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, że na im młodszym ogniu będziemy toż powodować, tym dokładnie. Mięso dopasowuje się w grupie z białka i tłuszczu, dlatego zbyt bliska oraz piękna temperatura powoduje, że stoi się ono spójne i łykowate. Smażąc je na niższej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zachowa ono swoją soczystość i smak.